Michelinské hviezdy

Počuli ste už o hodnotení reštaurácií podľa Michelinských hviezd? Viete, čo hviezdy znamenajú, kde a kedy sa s nimi môžete stretnúť? Celý systém je jednoduchý a súčasne zložitý… Ak vás zaujíma, čo znamenajú Michelinské hviezdy pre reštaurácie i pre návštevníkov a tiež ako sa v nich vyznať, dozviete sa v tomto článku.

Ako vznikla Le Guide Michelin

Poznáte značku pneumatík Michelin? Asi áno. Patrí medzi najznámejšie značky sveta. Avšak nielen kvôli pneumatikám…
Bratia Michelinovci neboli vo svojej dobe len produktoví inovátori, boli aj marketingoví vizionári.
Celé to začalo na konci 19. storočia. Keďže Michelin vyrábal predovšetkým pneumatiky, vlastníci podniku hľadali spôsob sako sa dostať do povedomia, získať dôveru a prestíž svojej značky. A napadlo ich spojiť pneumatiky s gurmánskym zážitkom. Vo Francúzsku dosť pochopiteľné, nie? Známa kniha milovníkov jedla Le Guide Michelin s vychýreným reštauráciami vznikla ako kampaň – na používanie pneumatík…

Začiatkom 20. storočia bolo málo áut a naozaj málo kvalitných ciest. Preto bratia rozmýšľali, ako majiteľov áut motivovať k tomu, aby používaním viac opotrebovávali svoje pneumatiky.
Francúzi sú známi už storočia svojou rafinovanou kuchyňou, ktorá je takpovediac súčasťou ich životného štýlu. Vymysleli preto systém hodnotenia reštaurácií – tzv. Michelinské hviezdy, ktorý priradením hviezd motivuje návštevníkov – gurmánov k cestovaniu za gurmánskym zážitkom. Rafinované, však?

z filmu Láska na karí - dvaja konkurenti o Michelinské hviezdy

Čo je to Le Guide Michelin

V roku 1832 vznikol vo Francúzsku podnik Clermont-Ferrand vyrábajúci produkty z kaučuku. V roku 1889 ho prevzali Edóuard a Michel Michelinovci. Michelinovci prišli s mnohými inováciami – najprv vo svete bicyklových, neskôr i automobilových pneumatík a firma sa stala svetovo známa. Mimochodom – ich maskot známy ako „The Michelin Man“ (poznáte ho z benzínových púmp alebo aj z filmu Lovci duchov II) vznikol pár rokov po ich prevzatí firmy, v roku 1898.

Okrem toho, že firma Michelin je známa vo svete ako výrobca pneumatík (zamestnáva viac ako 100 000 zamestnancov po celom svete), jej meno nesie aj Le Guide Michelin – najznámejšia „svätá“ kniha gurmánov. Niekedy býva označovaná aj podľa farby obálky ako „Guide rouge“ (červená kniha). V slovenskom preklade sa volá Sprievodca Michelin, v anglickom The Michelin Guide (alebo The Michelin’s Guide).

História červenej knihy

Prvá brožovaná „Guide rouge“ – ako sa jej v súčasnosti tiež hovorí kvôli červenému (rouge po francúzsky) obalu – vyšla v roku 1888. Vraj vtedy ešte modrá :). Od roku 1900 sprievodca obsahoval adresy benzínových púmp, garáží, autoopravovní a informácie o cenách paliva a otváracích dobách. Do roku 1920 firma rozdávala brožúru zadarmo. Bratia Michelinovci ju začali predávať za poplatok údajne potom, keď zistili, že sprievodca zadarmo nebol braný vážne. V súčasnosti dosahuje jej predaj okolo pol milióna výtlačkov ročne.

Aby to nebolo tak jednoduché – červená „Le Guide Michelin“ hodnotí reštaurácie v 12 krajinách západnej Európy. Spoločnosť Michelin však vydáva od roku 1926 aj zelenú „Guide vert“ Michelin. Tá v súčasnosti obsahuje hodnotenia – odporúčania reštaurácií v hlavných mestách Európy. Plus vydáva niekoľko novších publikácií – Guide Voyager Pratique (samostatné cestovanie), Guide Gourmand (dobre hodnotené reštaurácie), Guide Escapade (rýchle občerstvenia) a Guide Coup de Heart (popis hotelov).

jedno z červených vydaní Guide Michelin - z roku 1929

Iné hodnotenia

Popularita publikácie a rozmach cestovného ruchu viedli k tomu, že okrem „hviezdičkových“ reštaurácií sú v nej uvedené i reštaurácie hodnotené podľa iných kritérií – napríklad podľa prostredia a kvality zariadenia, nie jedla. Označenie príborom – jedna vidlička a nôž znamenajú príjemnú neformálnu atmosféru, 5 párov príborov označuje luxusnú reštauráciu. Červený príbor znamená mimoriadne príjemné prostredie.

Od roku 1955 pribudlo hodnotenie Bib Gourmand (známy The Michelin Man) – pre reštaurácie ponúkajúce výborné jedlo za priaznivú cenu. Bib Gourmand získavajú podniky s kvalitným dvojchodovým menu a dezertom za priaznivú cenu (v hodnotených krajinách Európy 35 € alebo £ 28). Samozrejme, jedlo i dezert musia byť výborné.

Okrem toho môžu reštaurácie nezávisle na ich inom hodnotení v sprievodcovi získať aj iné symboly – mince (menu do určitej ceny), čierny alebo červený symbol (jedlo so zaujímavým alebo veľkolepým výhľadom) alebo hrozno (reštaurácie so zaujímavým sortimentom vín)…

Ak si chcete privoňať k tejto téme ešte trochu inak, pozrite si film Láska na karí (The Hundred-Foot Journey, 2014). Z neho sú i ilustračné obrázky k tomuto článku.

Láska na karí - priam pocítite chuť a vôňu indickej kuchyne súťažiacej o Michelinské hviezdy

Čo znamenajú Michelinské hviezdy

„Le Guide Michelin“ je medzi gurmánmi naozaj populárna a už viac ako storočie im odporúča najlepšie reštaurácie na svete. Jej systém hodnotenia je pomerne jednoduchý – používa tri hviezdy (do r. 1931 len jednu). Čím viac hviezd, tým lepšia reštaurácia. Systém hviezd je odvodený od toho, ako ďaleko sa oplatí za dobrým jedlom zájsť.

1 hviezdu získa reštaurácia, v ktorej sa naozaj oplatí zastaviť počas cesty,
2 hviezdy sú pre reštaurácie, ktoré sú hodné aj zachádzky z plánovanej trasy,
3 hviezdy označujú reštaurácie hodné samostatného výletu kvôli mimoriadnemu gurmánskemu zážitku.

Reštaurácie hodnotia anonymní inšpektori. A tak reštaurácia nikdy nevie, kto a kedy ju navštívil. O svojej hviezde sa dozvie až keď sa rozhodne o jej zapísaní do červeného sprievodcu. Získať zápis do knihy naozaj nie je ľahké a je veľkou udalosťou pre každú reštauráciu, skutočný sviatok. Utajení inšpektori aj po získaní hviezdy reštauráciu opätovne navštevujú najmenej raz za 18 mesiacov, či kvalita zodpovedá hodnoteniu. Ak nie, reštaurácia hviezdu stratí.

A čo my?

V Európe sa najlepšie reštaurácie a ich šéfkuchári veľmi snažia o získanie aspoň jednej z hviezd, pretože im to pomáha nájsť a získať nových zákazníkov. My nemáme síce Michelinské hviezdy (pretože v strednej a východnej Európe sa nehodnotí mimo hlavných miest ;)), no v penzióne U Huberta máme iné. Špičkovú domácu kuchyňu za slušné ceny. Ich mincu by sme získali. Možno aj hrozno alebo Bib Gourmanda.
Málokto vie, že Michelinské hviezdy nezískavajú iba luxusné a honosné podniky. V jednej zo sérii Michelinovských knižiek dnes nájdete opakovane napríklad sushi-bar v Tokyu v stanici metra s 10 stoličkami a 85-ročným šéfkuchárom (3 hviezdy), či jednoduchý stánok  so street foodom v Singapure (1 hviezda).
Prečítajte si naše menu, nájdite čas a príďte ochutnať našu kuchyňu na konci sveta… a presvedčte sa sami.